Köp!
Att skapa en framtid
Kulturradikalen Anne Charlotte Leffler

Samtiden pendlade mellan att hylla Anne Charlotte Lefflers författarskap och att uttrycka sitt förakt för hennes radikalitet. Under 1900-talet skrevs Leffler steg för steg ut ur litteraturhistorien, och har först på senare år återfått sin rätta plats bland sekelslutets moderna författare.

I antologin Att skapa en framtid ger forskare och skribenter nya perspektiv på Anne Charlotte Leffler (1848–1892) och hennes författarskap. Fokus ligger på tiden kring författarskapet, läsningar av verken och Lefflers aktualitet idag. Dessutom finns här ett aldrig tidigare publicerat självbiografiskt utkast, där Leffler självsäkert vittnar om sin betydelse i den litterära världen.

Redaktörer: David Gedin och Claudia Lindén.

Innehåll:
Monica Lauritzen: Från anonymitet till eget namn
Anna Williams: Anne Charlotte Leffler och idéerna i tiden
Anna Cavallin: Patriarkens position och det dotterliga motståndet
David Gedin: I hennes ögon
Claudia Lindén: Emancipationens erotik
Eva Heggestad: Kvinnlighet och erotik och drömmen om Italien
Lynn R. Wilkinson: Sanningens vägar – en kvinnlig intellektuells drömspel
Irene Lindh: Att göra Lefflers ord till egna
Sara Granath: Leffler, texten och kroppen
Tove Leffler: Olika sanningar
Åsa Sarachu: Den moderna Leffler
Anne Charlotte Leffler: Själfbiografiskt utkast

Pressröster:

"Att skapa en framtid" är ett passande namn på en bok om en författare vars framtid inte skulle staka ut sig på egen hand. Där Anne Charlotte Leffler inte kunde skapa en frihet kunde hon i stället skriva den, som i genombrottet med "Skådespelerskan" där huvudpersonen Ester lämnar sin fästman för teaterkarriären. Hon skulle fortsätta att skildra kvinnor som lämnar sina män och familjer för äkta kärlek eller själslig längtan långt innan detta hände henne själv med del Pezzo. Hos henne blev orden kött, inte tvärtom.
Expressen (länk)

Det finns inga enkla sanningar hos Anne Charlotte Leffler, inga skurkar eller hjältinnor. Istället för att välja sida i könsdebatten tycks hon peka framåt, mot en ståndpunkt som ännu inte existerar – inte i hennes tid och kanske inte heller i vår.
Svenska Dagbladet (länk)

Det är att önska att Anne-Charlotte Leffler får sin plats i litteraturhistorien och att man i skolorna undervisar om henne lika självklart och flitigt som man talar om Strindberg och Heidenstam och deras verk.
Dala-Demokraten (länk)

[I krig med samhället och andra texter]
Omslag: Olof Svenblad
Klicka här för högupplöst bild
KÖP BOKEN DIREKT: