Anne Charlotte Lefflers pjäs Familjelycka från 1891 är en halsbrytande komedi om generationsmotsättningar och en frän kritik av den patriarkalt styrda familjen.
I Familjelycka skildrar Anne Charlotte Leffler hur en borgerlig familj, tre generationer under ett tak, handskas med varandra och sin tid. De äldsta döttrarna kräver rättigheter som deras mor aldrig skulle ha drömt om: utbildning på egna villkor, självständighet, rätten till kärlek och en ny familjenorm. Familjelycka är både en komedi och ett radikalt inlägg i samtidens mest brännande frågor.
Anne Charlotte Leffler var en av sin tids mest uppmärksammade författare och är en av Sveriges främsta författare från 1800-talet. Tillsammans med kollegorna Alfhild Agrell och Victoria Benedictsson hörde Leffler till de största i den generation kvinnliga författare som under slutet av 1800-talet satte samhällsproblem under debatt i skönlitterär form.
Familjelycka ingår i Rosenlarvs dramatikserie.
Ur Familjelycka:
Sally. Ja du, det händer det, att tvång utvecklar mer än frihet. Vi har levat här instängda, övervakade, med en kinesisk mur omkring oss – men du må tro, det födes tankar under de långa kvällarna här vid handarbetet, medan pappa läser någon ”instruktiv” bok och mormor nickar över strumpan eller pratar halvhögt för sig själv om alla de småsaker som fyller hennes huvud...
Margareta Wiman i Corren (länk) Med underfundig humor och skickligt drivna dialoger skildrar Leffler en borgerlig familj där framtidsoptimistiska vindar blåser. Leffler driver vilt med de patriarkala familjevärderingarna och visar att det är möjligt att som kvinna leva som hon själv önskar.
Ylva Larsdotter i Tidningen Kulturen (länk) Aina Rosdal blir till som människa när hon står för sin uppfattning, trots att detta får äktenskapet att skaka.
Sara Granath i Svenska dagbladet (länk)