Varför skulle hjärtats plikter komma i en sådan fruktansvärd konflikt med varandra? Varför skulle man nödgas slita sig själv i stycken och offra halva sitt liv för att rädda den andra hälften från undergång?
Anne Charlotte Lefflers noveller hör till hennes skarpaste texter. Hon diskuterar alkoholism, lesbisk kärlek, föräldraskap, sexualitet och moral. Det var inte bara nya ämnen, utan även ett uttryckssätt som svensk litteratur aldrig tidigare hade sett.
I krig med samhället och andra texter är en samling med Lefflers bästa noveller. Urvalet har gjorts av Claudia Lindén, fil. dr i litteraturvetenskap, som också skrivit introduktioner till texterna. Samlingen innehåller även det romanutkast som - om Leffler hade överlevt - kanske skulle ha blivit Sveriges första lesbiska roman.
Pressröster:
Hos henne blev orden kött, inte tvärtom. [...] "Utomkring äktenskapet", en optimistisk skildring av kvinnlig ogift gemenskap som förekom Elin Wägners "Norrtullsligan" med 20 år. Dess tjugotvå sidor är så fyllda av rapp dialog och homoerotiska övertoner att jag verkligen måste sörja att romanen förblev en skiss.
Expressen (länk)
Leffler skriver om hur en kvinna kan slitas mellan moderskap och konstnärskap eller mellan barnen och mannen, hon kritiserar äktenskapet, diskuterar preventivmedel och skilsmässor och framför allt: hon vågar skriva om kvinnor som har sex utanför äktenskapet utan att straffas för det.
Svenska Dagbladet (länk)
Att läsa Leffler är att upptäcka en överraskande modern feminist och en ofta mycket rolig och satiriskt skarp författare.
Fria Tidningen (länk)
Lefflers ord drar tillbaka läsaren in i det slutande 1800-talets borgerliga svenska samhälle, med alla de konflikter som kokade där, särskilt mellan manlighet och kvinnlighet, men mellan klasserna.
Aftonbladet (länk)
Novellen har tempo, nerv, intensitet. Läsaren idag läser om en tjej som lever ut sina drifter och finner inget konstigt i det. Men om det för 40-50 år sedan var lite vågat att en kvinna beskrev en kvinna som kåt så var det helt otänkbart för 120 år sedan.
Allehanda (länk)
Det är att önska att Anne-Charlotte Leffler får sin plats i litteraturhistorien och att man i skolorna undervisar om henne lika självklart och flitigt som man talar om Strindberg och Heidenstam och deras verk.
Dala-Demokraten (länk)
Sju noveller stärkta av varandras närvaro. Lefflers agenda må vara tydlig, men komplicerar likväl.
Rymden (länk)